30.02.1965 tarihinde ‘’Geçici Orman Fidanlığı’’ olarak kurulmuş, 05.09.1967 yılında ‘’Fidanlık Şefliği’’ isim değişikliği ile 1983 yılına kadar 14.0 ha’lık bir alanda çalışmalarını sürdürmüştür.
1983 yılında Fidanlığı genişletme çalışmalarına başlanmış ve 69.6 Ha.lık bir alana ulaştıktan sonra 07.06.1984 tarihinde ‘’Orman Fidanlık Müdürlüğü’’ statüsüne kavuşmuştur.
Orman Bakanlığı ile Çevre Bakanlığının birleşmesiyle 08.08.2003 tarihinde Sakarya İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne bağlı Hendek Fidanlık Mühendisliği olarak 2011 yılı sonuna kadar çalışmıştır.
2011 yılı sonunda Orman Genel Müdürlüğü Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü çatısı altında Sakarya Fidanlık Müdürlüğüne bağlı Hendek Fidanlık Şefliği olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
170 türde üretim yapan Hendek Fidanlık günümüze kadar 229.600.000 adet fidan üretimi yapılmıştır.
Fidanlık toprağı eski alüvyonlardan meydana gelmiştir. Genellikle balçık, killi balçık ve kil depoları üzerinde boz/esmer orman topraklarından oluşmuştur. Pek derin karakter de olan bu topraklar genellikle taş ve çakıl ihtiva etmektedir.Tam sahada, toprak bünyesi hayli ağır ve sıkı olması nedeni ile drenaj kısıtlaması mevcut olup; yetersiz ve zayıf drenaja sahiptir. Ekim parsellerinin tesviyesi ve yol kenarı drenaj hendeklerinden yüzeysel suyun tahliyesinin temini ile drenaj problemi çözülmeye çalışılmıştır. Organik madde muhtevası minimum düzeye düşmüş bulunmaktadır. Toprağın organik madde ihtiyacı karşılanmaya çalışılmaktadır. Fidanlık parsellerinden toprak analizi amacıyla numuneler alınıp hazırlanmaktadırlar.
SU DURUMU VE SULAMA
Fidanlık sahasında taban suyu mevcut değildir. Fidanlık içerisinde yapma üç gölet bulunmaktadır. Kışın yoğun kar ve yağmur sularının yüzeysel akışlar ile bu göletler dolar. Göletlerden 2 tanesi yapılan analizler sonucunda sulamaya uygun kalitede olup sulama bu iki göletten yapılmaktadır. Ayrıca 2 adet derin kuyu mevcut olup bu kuyular damlama sulamada kullanılmaktadır.Sulama, yağmurlama sistemleri ve damlama sulama sistemleri ile yapılmaktadır. Yağmurlama tesisi gömülü olup; yalnız radyal hatları toprak üzerinde ve portatif olarak kullanılmaktadır. Kullanılmakta olan suların analizi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
1 Fidanlık Şefi,
3 Orman Muhafaza Memuru,
2 Büro Elemanı,
14 Arazi İşçisi olmak üzere 16 Adet İşçiyle faaliyetlerimiz sürdürülmektedir.